24 urni dežurni tel.: (04) 252 18 49
ambulanta@4tackevet.si
13
SEP
2013

KASTRACIJA MAČKA

comment : 0

KASTRACIJA MAČKA

 

Kaj je kastracija

Kastracija je kirurški poseg s katerim trajno preprečimo oploditveno sposobnost mačkov, zmanjša pa se tudi spolno obnašanje. Nekastrirani mački se namreč zaradi hormonskega vpliva obnašajo teritorialno, pretepajo se z drugimi mački in se borijo za naklonjenost samic. V času gonjenja se potepajo. Posledica vsega tega je hitro širjenje nekaterih kužnih bolezni. Zaradi pretepanja se mački lahko hudo poškodujejo, veliko jih konča pod avtomobilskimi kolesi.

 

 

Prednosti kastracije

Mački se po kastraciji nehajo potepati, ne pretepajo se več za naklonjenost samic. Ne markirajo več ali pa se to zmanjša, tudi vonj ni več tako izrazit. Zmanjša se število poškodb kot posledica pretepov (podkožni abscesi itd.), manj je tudi žrtev avtomobilskih nesreč. Zaradi zmanjšane agresivnosti se zmanjša število kužnih obolenj (FIV in FeLV), ki se prenašajo preko ugriznih ran. Najbolje jo je opraviti pred spolno zrelostjo kasneje se namreč v določeni meri lahko ohrani spolno obnašanje (markiranje, potepanje).

 

 

Potek kastracije

Kastracija poteka v splošni anesteziji, nanjo se je potrebno predhodno naročiti. Pred posegom se opravi klinični pregled, operira se samo zdrave živali. Žival mora biti pred posegom tešča 12 ur. Pri posegu se prereže modnik in odstrani moda. Šivanje rane po posegu ni potrebno. Po posegu se žival ogreva in nadzoruje dokler ni popolnoma budna. Praviloma lahko odide v domačo oskrbo še isti dan.

 

 

Pooperativna oskrba

Lastniki naj mačka po operaciji namestijo v miren in topel prostor. Po operaciji namreč še nekaj ur niso sposobne regulirati telesne temperature. Čez nekaj ur jim lahko ponudijo vodo in manjši obrok hrane. Žival si popolnoma opomore že v enem dnevu po operaciji.

Pusti komentar

*

captcha *