24 urni dežurni tel.: (04) 252 18 49
ambulanta@4tackevet.si
06
MAR
2013

Spolni ciklus pri kobili

comment : Off

Kobile so sezonsko poliestrične živali. To pomeni, da njihov spolni ciklus prične teči spomladi, nekje februarja in se konča praviloma jeseni. Izjemoma lahko spolni ciklus teče skozi vse leto. V času spolnega ciklusa se dogajajo pojatveni ciklusi. Pojatveni ciklus traja pri kobili navadno 21 dni.
V enaindvajsetih dnevih pojatvenega ciklusa se izmenjata dve fazi:
faza medestrusa, to je faza, ko se kobila ne goni, ni pripravljena sprejeti žrebca. Ta faza traja približno 14 dni, in faza estrusa, to je faza, ki ji pravimo pojatev. Ta faza traja 5-8 dni. V tej fazi se kobila goni in je pripravljena sprejeti žrebca. V fazi estrusa se na rodilih kobile pojavijo spremembe potrebne za pripust in sprejetje oplojene jajčne celice. V tej fazi na jajčnikih raste in zori praviloma en folikel. V foliklu zori jajčna celica. Okoli nje je tekočina, ki vsebuje hormon estrogen. Estrogen se stalno izloča v kri in deluje na telo kobile tako, da omogoči pripust. Po ovulaciji se na mestu kjer je zorel folikel prične razvijati rumeno telo. Ta izloča progesteron. To je hormon, ki povzroči medestrično fazo spolnega ciklusa. Če se jajčna celica ne oplodi, maternica začne izločati hormon prostaglandin, ki povzroči razpad rumenega telesa, ponovno rast folikla ter novo pojatev.

20 dni

Rentgenska slika – 20 dni

 

Ko folikel poči, to imenujemo ovulacija, se sprosti jajčna celica, ki potuje po jajcevodu v maternico 6 dni. Oploditev se zgodi v jajcevodu, tako da v maternico pride že skupek celic. Ta majčken zarodek se v maternici ugnezdi kar maternica zazana. Maternica začne sproščati drug hormon, ki deluje v smeri ohranjanja rumenega telesa, ki izloča hormon progesteron, ki je zaščitnik brejosti.

O avtorju
Janez Ves dr.vet. med. je lastnik in ustanovitelj Veterinarske ambulante 4 tačke.