Cepljenje mačk

Cepljenje proti kužnim mačjim boleznim

Med najbolj pogoste kužne mačje bolezni spadajo: mačja kuga oz. panleukopenija, virusni rinotraheitis (herpes virus) in calici virus.
Naštete bolezni, ki mačko lahko prizadenejo v različnih starostnih obdobjih. Prognoza pri naštetih boleznih mačk je negotova, še posebej to velja za mačjo kugo, ki se pogosto konča s smrtnim izidom.
Mačjo kugo povzroča virus, ki prizadene predvsem prebavni trakt.
Virusni rinotraheitis je bolezen pri kateri so prizadeti zgornji deli dihal. Bolezen se pogosto komplicira z različnimi sekundarnimi povzročitelji.
Kalici virus povzroča vnetja mehkih tkiv v ustni votlini. Tudi pri tem obolenju pogosto prihaja do sekundarnih okužb z različnimi patogenimi in pogojno patogenimi povzročitelji.

Cepljenje proti mačji levkozi

Mačke je priporočljivo cepiti tudi proti virusni levkozi mačk. Bolezen ima zelo neugodno prognozo, najpozneje z smrtnim izidom. Vakcinacija omogoča ustvarjanje specifičnih protiteles, s tem pa ustvarjanje zaščite pred virus mačje levkoze.

Cepljenje proti steklini

Cepljenje mačk proti steklini ni obvezno je pa priporočljivo za zunanje muce, ki lahko pridejo v stik z obolelo živaljo npr. steklo lisico v gozdu.

Priporočljiv program cepljenja za muce

Starost Mačja kuga in mačji prehlad Mačja levkoza Steklina
6 tednov X    
8 tednov   X  
10 tednov X    
12 tednov   X  
16 tednov     X
Vsako leto X X X