Kastracija mačka

ZAKAJ KASTRIRATI?

Mački, ki niso kastrirani, se v času parjenja veliko potepajo, označujejo in branijo svoj teritorij. Takšni mački so bolj izpostavljeni nalezljivim boleznim – tudi neozdravljivim kot sta mačji aids in mačja levkoza in ostale okužbe, poškodbam (ugrizne rane, abcesi), pogosto pa so tudi žrtve prometnih nesreč. Ugrizne rane je večinoma potrebno oskrbeti kirurško, kar je povezano tudi s stroški. S kastracijo pred spolno zrelostjo, lahko večino omenjenih zapletov preprečimo, ko pa mački že razvijejo vedenjski vzorec pa se ta odstotek zmanjša.

KAJ JE KASTRACIJA IN KAKO POTEKA?

Kastracija je kirurški poseg, s katerim mačku odstranimo moda. Poteka v splošni anesteziji, pred posegom naj bo žival vsaj 6 ur tešča, vodo pa naj ima na voljo. Veterinar po kliničnem pregledu pred posegom izbere primerno narkotično sredstvo. Ko je žival v globoki anesteziji, s skalpelom prerežemo mošnjo in odstranimo moda. Šivanje kože ni potrebno, ker se rana hitro zaceli. Zaščitimo jo s sprejem, ki naredi preko rane tanek elastičen film in tako prepreči vdor mikrobov, ki povzročajo infekcije.

PRIMEREN ČAS ZA KASTRACIJO

Najprimernejši čas za kastracijo je ob nastopu spolne zrelosti pri približno 6 mesecih starosti.

NEGA PO POSEGU

Muc gre praviloma še isti dan v domačo oskrbo (ko se popolnoma prebudi). Živali zagotovite ustrezno temperaturo, da ne pride do podhladitve. Ker gre v osnovi za manjši kirurški poseg, je okrevanje zelo hitro in brez zapletov. Spremljajte izgled rane, ostati mora čista in suha. Če opazite kakršnekoli spremembe (izcedek, nenavaden videz rane, krvavitev…) ali slabo počutje živali (neješčost, apatičnost, vročina, bruhanje, driska…) takoj pridite na pregled v ambulanto.

VPLIV KASTRACIJE NA ZNAČAJ IN TELESNO TEŽO

Metabolizem mačka se po kastraciji vzporedno s prenehanjem rasti nekoliko upočasni, zato moramo količino hrane pravilno odmerjene. Živali se po kastraciji umirijo, se manj potepajo in niso več agresivne. Mucki, ki so kastrirani mlajši, stari  6 mesecev, obdržijo svoj igriv značaj dalj časa.