Sterilizacija mačke

Kaj je sterilizacija
Mačke imajo lahko mladiče do 4 krat na leto, v enem leglu je lahko do 6 mladičev. Posledica tega je veliko število nezaželenih in zapuščenih mladičev, ki ne najdejo lastnikov. Najbolj učinkovit način preprečevanja tega je sterilizacija. To je kirurški poseg s katerim trajno preprečimo gonitveni ciklus in nezaželene brejosti. Najbolje jo je opraviti pri starosti 6 do 7 mesecev, še pred prvo gonitvijo. Na ta način si zagotovo prihranimo veliko nepotrebnih komplikacij.
Prednosti sterilizacije
Sterilizirane mačke nimajo več nezaželenih mladičev, nimajo več gonitev in z njimi povezanega neželenega vedenja: uriniranje na neprimernih mestih, glasno mijavkanje, valjanje po tleh. Postanejo bolj navezane na dom in lastnike, niso več zanimive za druge mačke. Zmanjša se tudi možnost poškodb. Poleg preprečevanja razmnoževanja je sterilizacija pomembna tudi iz zdravstvenih razlogov. Mačke nimajo več težav z navidezno brejostjo, gnojnim vnetjem maternice in tumoroznimi tvorbami na maternici in mlečni žlezi. Zmanjša se tudi širjenje kužnih obolenj (FIV, FeLV, FIP itd.).
Potek sterilizacije
Sterilizacija je kirurški poseg, ki se opravi v splošni anesteziji. Nanjo se je potrebno predhodno naročiti. Pred posegom se opravi klinični pregled in izbere vrsto anestezije. Žival mora biti pred posegom tešča 12 ur. Živali, ki niso popolnoma zdrave se ne operira. Pri posegu se praviloma odstrani samo jajčnike. Odstrani se jih skozi nekaj centimetrov dolgo rano v trebušni steni tik pod popkom. Rano se zašije z resorbtivnim materialom, šivi so skriti v koži, kasneje pa jih tudi ni potrebno odstranjevati. Žival dobi sredstva proti bolečinam. Po posegu se žival ogreva in nadzoruje dokler ni popolnoma budna. Praviloma lahko odide v domačo oskrbo še isti dan.
Pooperativna oskrba
Lastniki naj mačko po operaciji namestijo v miren in topel prostor. Po operaciji namreč še nekaj ur niso sposobne regulirati telesne temperature. Čez nekaj ur jim lahko ponudijo vodo in manjši obrok hrane. Komplikacije po operaciji so izjemno redke. Po sterilizaciji morajo ustrezno prilagoditi količino hrane saj so nekatere sterilizirane mačke nagnjene k prekomerni telesni teži.