Taurin in mačke

Taurin je esencialna aminokislina in je pomemben za normalno delovanje srčne mišičnine, vida in reprodukcijo pri mačkah. Telo ga potrebuje za izgradnjo žolčnih soli, ki pomagajo pri prebavi. Nahaja se prosto v tkivu predvsem srca in oči in ni vključen v proteine.

Večina sesalcev sama izgradi taurin iz drugih aminoksilin, mačke pa ne proizvedejo zadostne količine, zato ga je nujno dodajati v njihovo prehrano. Taurin se nahaja le v proteinih živalskega porekla.

ZNAKI POMANJKANJA:

Mačke, ki jedo hrano s premalo taurina lahko razvijejo:

  • Slepota: taurin je pomemben za normalen razvoj in delovanje celic v mrežnici očesa, pri pomanjkanju pride do nepravilne funkcije in odmiranja celic mrežnice kar vodi do slepote, ta proces imenujemo centralna degeneracija mrežnice pri mačkah.
  • Srčne bolezni: potreben je za normalno delovanje srčne mišice, pomanjkanje vodi v oslabelost srčne mišice, kar lahko vodi v odpoved srca, ta proces imenujemo dilatativna kardiomiopatija in je lahko usodna za vašo mačko.
  • Zmanjšanje reprodukcije pri mačkah in zaostajanje v rasti pri mladičih: pomembno je da mati in mladiči vzdržujejo dovolj visok nivo taurina še posebej med brejostjo, laktacijo in razvojem, le tako se zagotovi normalen razvoj struktur.

 

Vsa mačja hrana mora vsebovati taurin in je zasnovana tako da vsebuje veliko visoko kakovostnih živalskih beljakovin in tako zagotavlja optimalen nivo naravnega taurina.